2018. szeptember 9., vasárnap

2018-ban ismét beindul a Károlyi Erasmus programja!

Idén 25 tanuló vehet részt 1 hónapos, illetve kettő 4 hónapos hosszú távú mobilitáson. Az Erasmus+ PRO program keretében Nyitrai Vanessza augusztus 19-én érkezett meg Angliába. Itthon végigizgultuk a napot, hiszen egyedül kellett kiutaznia, de ügyesen megoldotta a feladatot és megérkezett Broadstairsbe, ahol 4 hónapon át partner intézményünk a Kent School of English-nél végzi szakmai gyakorlatát, ami főként irodai feladatokat jelent, de betekinthet a különböző részlegek (pénzügyi, szállás és programszervezés) munkájába is. A munkatapasztalat mellett egyik fő feladata megfigyelni ennek az évtizedek óta sikeresen működő magánvállalkozásnak a működését, felépítését és tevékenységét. Mitől működik sikeresen, hogyan tud a relatíve telített nyelvoktatási szektorban profitábilis lenni? Tapasztalatait a munkanaplójában rögzíti és a mobilitás végén egy hosszabb üzleti tervet, cégprofilt fog elkészíteni a KSE-ről, melyben szó lesz marketingről, helyzetelemzésről, foglalkoztatási politikáról és sok mindenről. A hosszú távú szakmai tapasztalat rendkívül sok lehetőséget nyújt a szakmai készségek fejlesztésére és a további tanulmányok és a munkaerőpiaci elhelyezkedés során is nagy előnyhöz juttathatja a résztvevőt. A szakmai gyakorlatot Europass mobilitási igazolvánnyal tudja Vanessza bizonyítani, mely a fejlesztett készségeket is tartalmazza majd, és csatolható az önéletrajzához. Az alábbiakban idézünk egy rövid beszámolót ami az eddigi benyomásokat tartalmazza a várossal és a helyiekkel kapcsolatban, illetve, hogy mivel tellik a délutáni és esti szabadidő:

"Ez volt a harmadik hetem kint Angliában úgyhogy kezdem magam kiismerni a környéken. Ez igazából annyit jelent, hogy nem tévedek el csak kétszer egy nap, és hozzászoktam, hogy a busz általában sose akkor jön amikorra ki van írva. Ennek ellenére mindenért kárpótol, hogy a buszsofőrök mindig kedvesek és a busz is mindig tiszta.

A napjaim általában elég eseménydúsak. Miután végeztem a KSE-ben a napi szakmai gyakorlattal, van nagyjából két órám, hogy ebédeljek és odaérjek a délutáni program találkozóhelyére. Ezalatt a 3 hét alatt próbáltam minden éttermet kipróbálni, ahol tudom hasznosítani az “ebédjegyem”. Általában a Café Grillbe megyek, de a Rook’s is nagyon jó, valamint, ha beszélgető partnert is szeretnék, akkor a Get Fresh-be megyek, ahol a tulajdonos egy nagyon aranyos magyar néni. A délutáni programok elég változatosak, van, hogy a parton játszunk röplabdát, van, hogy lesétálunk Broadstairs-ből Ramsgate-be a part mentén, valamint minden szerdán elmegyünk vagy Canterbury-be, vagy Doverbe. Ezeken a városlátogatásokon mindig kapok egy kis körbevezetést vagy egy tanártól, vagy egy activity assistant-től (ők nálam pár évvel idősebb itteni fiatalok, akik nem tanárok, de általában annak tanulnak), azután pedig van pár órám szabadon, hogy körülnézzek és vásároljak, ha szeretnék.

Miután hazaértem általában egyből vacsorázunk, ami nagyjából 17:30 körül van, ez egy kicsit koránnak tűnt az elején, de azóta hozzászoktam. A vacsora mindig valami meleg étel, és sokkal finomabb, mint vártam, hogy lesz. Az egyetlen dolog, amit hiányolok az bármilyen leves, de különben minden nagyon rendben van. Vacsora közben a család általában kérdez a napomról. A család egyébként egy nagyon kedves házaspárt foglal magában, akikért nagyon hálás vagyok. Sose gondoltam volna, hogy ennyire otthon fogom magam érezni itt, és ez nekik köszönhető. Az első két hétben volt egy német lány is itt, de ő is nagyon kedves volt és sokat segített az elején, hogy ne legyek annyira elveszett. Most még van pár hét amíg egy másik német lány jön, de ő picivel idősebb lesz nálam. Ennek ellenére ő is a suli titkárságon fog dolgozni velem.
Az esti programok általában 8 órakor kezdődnek és nagyjából két órásak. Legtöbbször karaoke és disco van, de megyünk moziba is valamint tartottak egy stand up comedyt is. Tetszik, hogy a programok nagyon változatosak és általában szórakoztatóak is.
Szombatonként eddig London-ba mentem, de majd megyek Cambridge-be is. London-ba busszal megyünk és 8-kor indulunk általában. Próbálok mindent megnézni, mindenhova eljutni, ami nem csak azért nehéz mert a város hatalmas, de azért is mert a metrójegy elég drága. Ettől függetlenül a város nagyon szép és néha-néha még magyarokkal is találkozom. Az emberek nagyon különbözőek, rengeteg nemzetiségű emberrel találkozhatsz, ami nagyon imponál nekem, hiszen ez azt jelenti, hogy a város nagyon elfogadó. A rengeteg ember és a sok turista miatt London nagyon élénk és forgalmas, így totális ellentéte Broadstairs-nek.
Broadstairs egy imádnivaló kisváros, az emberek nagyon kedvesek és minden nagyon nyugodt. A part szépen ki van alakítva és most még fürdeni is lehet a vízben. A legkülönösebb dolog, ami történt itt velem, hogy amikor elmegyek futni vasárnap reggelente ismeretlen emberek köszönnek miközben elhaladnak mellettem.
Összességében nagyon örülök, hogy itt lehetek és átélhetem mindezt."

Ez vagyok én a PRO!

A Kent School of English bejárata, ahol a szakmai gyakorlatomat töltöm:

A tenger a szomszédos Margate-nél

LONDON, Hyde Park bejárat

Lovak legelnek a parton

A híres Harrods áruház Londonban

A fehér sziklák

A waterloo-i győző szobra

Wembley stadion Londonban

A Canterbury-i mesék írójának, Chaucer-nek a szobra

Városkapu Canterbury-ben

A katedrális bejárata


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése